• Annelies | Fitalies

Kiemgroenten onbekend gezond! (2)

En heb je naar aanleiding van mijn eerste blog over kiemgroente, ze al in je winkelwagen gelegd en gekocht? Wat vind je ervan? Vooral de variatie is gezond en lekker.


Bij kiemgroenten groeien de plantjes uit zaden. Kiemgroenten groeien op een bijzondere manier. In plaats van ze te laten groeien in de aarde, zoals bij de meeste andere groenten, worden ze gekweekt door ze met water in een reservoir te doen. De plantjes ontkiemen vanzelf na verloop van tijd. Kiemgroenten worden verzameld (‘geoogst’) voordat er bladeren aan de plantjes komen. Het eindproduct dat in de winkel ligt kan nog steeds het zaad bevatten, maar je ziet ook wel kiemgroenten zonder zaad (bijvoorbeeld taugé).

De productie vindt plaats in roterende vaten, containers en kweekcellen. Kiemgroenten hebben vocht en warmte nodig om te groeien. Veel kiemgroenten groeien in het donker waardoor ze wit blijven, zoals taugé. Kiemgroenten zijn het hele jaar door verkrijgbaar, omdat de zaden op elk moment tot ontkieming kunnen worden gebracht. Na het oogsten worden ze gewassen, gekoeld en verpakt. Je kunt ook heel makkelijk zelf kiemgroenten kweken, zoek maar eens op internet dan kom je volop tips tegen.

Naast kiemgroenten zijn er ook cressen verkrijgbaar. In tegenstelling tot kiemgroenten, groeien cressen op een vaste bodem. Vaak worden ze als hele plant verkocht. Een voorbeeld van een cress is tuinkers. Cressen staan in de voedingsbodem en kunnen zelf afgeknipt worden.


Wij eten de kiemgroenten op de boterham in combinatie met vleeswaren, kaas of tomaat, door de salade, in roerbakschotels, in soepen of als garnering. Taugé wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten, zoals nasi goreng, gadogado en soto-soep. De meeste kiemgroenten die in Nederland in de winkels liggen, worden hier ook geteeld. Jumbo heeft af en toe kiemgroente in het assortiment, maar Albert Heijn heeft 2 hele interessante trio’s. Dit zijn bakjes met 3 soorten erin, dus ook 3 verschillende soorten voedingsstoffen! Hieronder onze favoriet, want ook mijn kinderen versieren hun boterhammen (die ze meenemen naar school) volop met deze kiemgroenten.

Kiemgroenten zijn erg kwetsbaar en maar kort houdbaar. Bij het bewaren moeten de aanwijzingen op de verpakking worden gevolgd. Let op de houdbaarheidsdatum. Het is belangrijk om ze op te eten uiterlijk op de TGT-datum (Te Gebruiken Tot). Bewaar ze in de koelkast bij 4 °C. Houd de tijd tussen het uit de koelkast halen en het opeten zo kort mogelijk.


Wij eten volop kiemgroente. Sterker nog, omdat ik ze niet bij de Jumbo kan krijgen fiets ik hier speciaal voor langs de Albert Heijn!


Meer weten over dit soort gezonde producten? Blijf mij volgen op Facebook, LinkedIn en Instagram of overweeg eens om mijn onlinetraining: werken aan je vitaliteit te volgen! Zie www.academy.fitalies.nl


0 keer bekeken

FITALIES

 

 

 

Wethouder Feskensstraat 15

4873 HG, Etten-Leur

06 1033 7482

KVK nummer: 74119516

Prestatiecode 24513: lichaamsgerichte psychotherapie

AGB praktijk 90066099 AGB zorgverlener 90106869

CAT: CM1952-28-02-19 (level 3)

Klik HIER voor de Privacyverklaring Fitalies

Klik HIER voor de Algemene voorwaarden Fitalies

Klik HIER voor de Algemene voorwaarden GAT

Klik HIER voor informatie over de behandelovereenkomst

Fotografie: Ester Jacobs - No Layers Photography 

© 2019 - Fitalies

cat_complementair_2020_internet.png
gat_schild_2020_internet.png
  • Facebook
  • Gray LinkedIn Icon